2010. december 20., hétfő

Tél tábornok támadása

Na, akkor az időjárásról. Tudom, hogy otthon is lezárták Ferihegyet pár órára, meg sok hó esett, de ez normálisnak számít, legalábbis megszokottabb, mint itt. Évtizedek óta nem volt ilyen hideg Nagy-Britanniában. Amikor pár hete kérdeztem Mariant, hogy van-e itt téli gumi, azt mondta, hogy nincs, vagyis ugyanazzal a gumival közlekednek a perzselő 20 fokban nyáron, mint most a -10-ben. Mondjuk nemrég a híradóban kiderült, hogy mégis van teli gumi, csak már mindenhonnan elfogyott. Az itteni két reptér pár napja hol bezár, hol kinyit, a rádióban folyamatosan mondják, hogy "csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan dolga van", így tegnap elmentünk a IKEA-ba:) De én már előtte is, szombaton, kimerészkedtem a kocsival, végülis előbb-utóbb meg kell tanulni ilyen időben is vezetni. A kocsit olyan fél óra alatt ástam ki plusz a kerekeknek is utat kellett hasítanom a udvaron át. Óvatosan, lassan mentem, és szinte kihaltak voltak az utak, és, teljesen le voltak takarítva! Legalábbis a főutak. A városokat összekötő utak némelyike járhatatlan, vagy 2 sávból csak egyen lehet haladni a sok hó miatt, és ott is csak 30-cal.

Azzal riasztgatják a népet, hogy egy hónapig ilyen idő lesz, most már a -26 fok is elképzelhető, de ez már a teljes UK-re vonatkozik, nem hiszem, hogy pont itt ÉÍ-ben lenne. Eddig itt -18 volt a legalacsonyabb, többszáz iskola bezárt, a könyvtár is hamarabb zár ma. A UK-ben meg rengeteg ember volt, aki napokat és éjszakákat töltött az autópályán, mert nem takarították el a havat. A skót közlekedési miniszter le is mondott emiatt. A legutóbbi cikkek szerint meg nincs elég só meg homok/kavics (grit-nek hívják), ezért csak időszakosan szórják az utakat.

Mivel a lakosság nem tudott vásárolni menni, megugrott az internetes rendelések száma, de az utak állapota miatt meg a csomagok nem érnek célba, állítólag 40 millió csomag torlódik (ebből egy az enyém). Felvettek 3500 extra postai munkást, és a postások már vasárnap is járnak, hogy utolérjék magukat. Mi hetek óta nem kapunk levelet, illetve heti talán 1-et.

Vannak azért optimista üzletek, ezt ma lőttem:

free counters

2 megjegyzés:

  1. Nálunk is kint vannak az asztalok-székek, dekorációs céllal (meg mert nincsen számukra hely a raktárban)

    VálaszTörlés
  2. igen, de azok asztalOK, ez meg egy árva asztal:) lehet, hogy rendetlenkedett a raktárban és most büntiben van?

    VálaszTörlés