2013. június 30., vasárnap

SS Nomadic

Hetekkel ezelott jartunk itt, de a kepek rejtelyes modon eltuntek az iPhoto mely bugyraiban, most megtalaltam oket. Bar Laci odaadta a kis konyvet, amit ott vett, tele infokkal, de persze nem olvastam el, igy kenytelen vagyok az emlekeimre hagyatkozni, ami sok joval nem kecsegtet. Na jo, megnezem, mit ir a wiki.
Szoval ez a hajo szallitotta a kikotobol a Titanicra es az Olympicre az utasokat Franciaorszagban 1911-ben, akiket mar itt elkulonitettek elso-, masod-, es harmadosztalyuakra. Nem is lattak egymast, a hajo kulonbozo reszein volt a felszallas az egyes csoportoknak, nem vegyultek.

A Nomadic es a Titanic epulete
A kulonbseg az egyes osztalyok kozott nyilvanvalo volt: az elso osztalyon csicsas padlo, faragott biszbaszok, diszes mennyezet, ferfi-noi wc, parnazott ulesek, pezsgo varta az utasokat; a masodosztalyon kevesbe diszitett padlomintak, a mennyezet sima feher panelekbol allt, de meg volt ulohely, bar wc nem. A harmadosztalyon pedig se diszes padlo, se ulohely. Igaz, az ut csak 3-4 merfold volt, es amit a hajo nyujtott az alacsonyabb osztalyu utasoknak, az akkoriban meg mindig luxusnak szamitott.


A wc-cseszeben a gyarto neve: Crapper , talalo nev (a crap angolul azt jelenti: szar)

wc-papir tarto, nagyon meno
az 1. osztalyu utasok poggyasza
A Nomadic ezutan meg rengeteg funkciot latott el, pl. az elso vh-ban, immar francia zaszlo alatt,  aknakeresokent mukodott, aztan atneveztek Ingenieur Minard-ra, a 2. vh-ban segitett Cherbourg evakualasaban. Tobbszor is kozel jart ahhoz, hogy hulladekkent vegezze, de mindig volt valaki, aki fantaziat latott benne, volt uszo etterem a Szajnan, aztan gyakorlatilag megskalpoltak, levagtak a felso reszet (ez egy hajos szakkifejezes, a hajo felso resze...), hogy elferjen a hidak alatt. Vegul 2006-ban az eszakir kormany vette meg 250001 euroert, a kikialtasi ar 250e volt.
elso osztalyu uriember
...es a felesege

az elso osztaly linoleuma

legenysegi halo






Flag Counter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése