2011. július 26., kedd

Ulster Folk & Transport Museum

Már vagy 3 hete, hogy itt jártunk Lacival, de annyira le- és elfoglalt a munkanélküliség, hogy eddig nem volt időm írni róla. 
Képzeljetek egy el óriási területet, olyan 700 m2, ezen terül el a Folk Museum. Az egyik részén kb. 30 olyan épület van, ami látogatható, ezek valódi, emberek által lakott épületek voltak úgy 100 éve. Mindegyik É-Írország területén volt, de szétszórva. A múzeum megvette és átszállította őket ide Belfastba, ahol egy egész kisvárost alakítottak ki belőlük. Van itt kosárfonó, cipész, bicikliszerelő műhely, munkáscsalád háza, templom, ács, korabeli Ápisz és Vasedény, méterárubolt és varrónő lakása, szenesudvar, posta, bankmenedzser háza és a bank, mozi, kocsma, iskola és gyógyszertár. Némelyik házba embereket is telepítettek, korabeli öltözékben, volt, ahol épp akkor kisült szódakenyérrel kínáltak minket, a kandallóban igazi tűz égett, és igazi füst szállt kifele a kéményen, nagyon hangulatos volt. 
Boltbelső
Pénztárgép
Gőzhenger
Ezen a kis városon kívül volt egy másik terület is, a "vidéki" életet bemutatandó. Itt volt tanyasi iskola, istálló, takács-, és kovácsműhely, mindenféle malmok. Amikor a csirkefarmnál jártunk, volt az udvaron kb. 4 csirke, a bejáratnál pedig egy csoport látogató, köztük egy olyan 5 év körüli ikerpárral. Ezek a gyerekek nyilvánvalóan csak a tányéron láttak csirkét, mert amikor az egyik meglátta az állatokat, ijedtében sírvafakadt és felugrott apu nyakába. Eh, mai fiatalok....
A múzeum a honlapján minimum 5 órát javasol ezeknek a bejárására...Nekünk nem volt ennyi időnk, és mivel mi már találkoztunk disznóval és csirkével, a lóról nem is beszélve, ezért ezeket kihagytuk, hogy át tudjunk menni a Transport Museumba is. Ez is marha nagy területet foglal el, de messze nem akkorát, mint a Folk múzeum. Az ír vasúti története látható itt, komplett vasúti pályaudvart építettek, Viktória-korabelit, gőzmozdonnyal, lóvasúttal, némelyikre fel is lehetett ülni. Aztán itt helyezkedik el a járműmúzeum is, ahol mindenféle korú autók láthatók, kezdve a ló-vontatta szekértől a Vissza a jövőbe-filmek autójáig, az északír építésű De Lorean-on keresztül biciklikig és motorokig, és a Ford T-modelljéig. 



A postáshölgy
De Lorean
Összesen 4-5 órát voltunk itt, de simán lehetett volna több is, a lábam a végére... nem is mondom.
A fényképeket ide töltöttem fel:
free counters
Free counters

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése