2009. január 26., hétfő

Up helly aa

Előre szólok, hogy rengeteg kép, és ha sikerül, videó következik, csak kitartóknak ajánlom:)

Elöljáróban annyit (majd tuti kiegészítem kis informaciómorzsákkal menet közben, és tök értelmetlen lesz az egész, de sebaj, kis logikai feladvány:) Idén majdnem ezer ember vett részt a felvonuláson, ha jól tudom, 48 csapatban. Az útvonaluk előre meg volt határozva, a városházától indultak, és meglehetősen cikk-cakkos utat bejárva jutottak el a játszótérhez/re. Ez egy hatalmas, betonkerítéssel körülvett téglalap alakú tér, aminek az egyik rövidebb oldalán van a bejárat. Az utcai lámpákat este 7 körül mind lekapcsolták, majd jeladás után meggyújtották a fáklyákat, és megkezdődött a vonulás. Elképesztő látvány:)

A csapatok először a játszótér körül, aztán azon belül masíroztak, elöl a hajó, rajta a vezérrel (Guizer Jarl). A játszótér területén egyre kisebb köröket leírva körbezárták a hajót (a neve "Is Bjorn"). Én az alsó rész közepénél álltam kb. Csináltam is róla egy hevenyészett rajzot, nem egy Picasso, de megteszi:)

 

Amúgy a felvonuláson csak férfiak vehetnek részt, a diszkrimináció ellentetélezéseként a hajóégetés után szórakoztatják a nőket, időseket és gyerekeket a hall-okban, vagyis ahol elég nagy a hely ahhoz, hogy pár perces kis mókás előadásokat tartsanak.

Na, akkor a képek:

a környékbeli utcákat lezártak (itt még van vilagítás)

a csapatok a városházánál gyülekeztek, ott, a házak mögött gyújtották meg a fáklyákat:

és megindul a menet:

videó, tessék kattintani rá:)

az én oldalamra értek, ha erősen gúvasztjátok a szemeteket, még a hajót is ki lehet

venni:újabb videó:

 beért a hajó a játszótér közepére, a háttérben még vonulnak a fáklyások: volt, aki banánnak öltözött: a körbekerített hajó, néha még a hajót is látni rajta:) (videjó):

a Guizer Jarl ünnepélyes hip-hip-hurrákkal megköszönte a hajóépítőknek, a fáklyakeszítőknek és üdvözölte az Up Helly Aa-t, íme egy hip-hip-hurrá:

Ezután a Guizer Jarl és csapata levonult a hajóról és jeladásra el kezdtek repülni a fáklyák.

újabb videó:

leesik a fej is, állítólag annak is jelentősége van, hogy melyik irányba dől, most balra dőlt, aminek nem örültek:itt már közelebb merészkedtem, az égő hajó mellől is lőttem néhány képet:

Ezután a csapatok visszavonultak, hogy felkészüljenek a hall-járásra, ami úgy 9 fele kezdődött. Nekem a Sound Hall-ba volt jegyem, mindegyik hall-ban volt egy zenekar, a Sound-ban volt egy harmonikás, egy hegedűs (de nem a háztetőn), meg talán egy gitáros. A koreográfia nagyjából az volt, hogy amikor megérkezett egy csapat, akkor előadták a kis műsorukat, ami általában valami vicces, vagy paródia-szerű volt; vagy saját, hozott zenére, vagy a zenekar által játszottra, majd a szereplők (elvileg) mindegyike felkért egy lányt táncolni, és valami hagyományosnak tűnő muzsikára ropták. Érdekes volt, mert a lányok nem húzódoztak (lehet, hogy ezt nem is szabad ilyenkor?), hogy ezzel vagy azzal n
em mennek táncolni, aki felkérte őket, azzal már mentek is. És a pasik se szégyenlősködtek, mint otthon, gyakorlatilg minden szereplő táncolt. Kris, aki Shetland-ól származik, azt mondta, hogy ezeket a táncokat tanítják az iskolában, de látszott is, mindenki, még a kisgyerekek is nagyon jól nyomták:)

egyik kedvencem:másik kedvencem ez a kisfiú, olyan kis bátortalannak nézett ki, de ahogy vége lett egy-egy kis műsornak, már a parketten volt, alig várta a táncot, és basszus, minden lépést tudott, tudta, mikor kell bekapcsolódni, és ahogy látjátok, a végén már annyira "felengedett", hogy tapsolt is:)sajnos hamar haza kellett mennem, mert másnap reggel dolgoztam, de amikor 7-kor mentem munkába, a házunk mellett levő hall-ban még mindig tartott a dínom-dánom:)

Itt találhattok még angol nyelvű ismertetőt az Up Helly Aa-ról, vannak már idei képek is, meg a hajó is látható még világosság mellett:

http://shetlopedia.com/Up_Helly-Aa

http://shetlopedia.com/Lerwick_Up_Helly-Aa_2009

free counters

1 megjegyzés:

  1. Hitetlen (ex)Bérgyilkos2009. február 3. 19:55

    Hát, nem ártott volna pár reflektor... vagy az utcai lámpák fénye
    Mindenesetre érdekes ünnep:)

    VálaszTörlés