2013. január 3., csütörtök

Utlevel

Majusban lejar az utlevelem, gondoltam, legyunk elorelatoak, ne hagyjuk az utolso pillanatra, elkezdtem kutakodni a neten. Egyertelmu, hogy a londoni konzulatuson lehet csinaltatni, de oda is ugyanugy repulnom kene, mintha hazamennek, ha meg mar muszaj repulni, akkor inkabb otthon csinaltatom meg. Szabadsagot mind a ket esetben ki kell vennem. Erdekessegkepp mondom, hogy ha ma foglaltam volna idopontot, a legkorabbi aprilis 15 lett volna Londonban. 
Rendben, akkor otthoni intezes, nyilvan a Visegradi utcaban, mert ott masnapra kesz, normal menetben meg 30 nap. Bemutatando okmanyok:
-utlevel
-szemelyi es lakcimkartya (bar ez nem biztos, mert azt irjak, hogy "valamint - ha azzal rendelkezik - a személyi azonosítóról és a lakcímről szóló hatósági igazolvány", vagyis ha nem rendelkezem ezekkel, akkor nem kell bemutatni?)
- születési anyakönyvi kivonat
-"külföldön élő kérelmező esetében csatolni kell a magyar állampolgárságát igazoló okiratot" is, irjak.
A szemelyim lejart, es nem is akarok ujat, mert ugye az utlevel megfelel szemelyazonositasra. De mi a banat ez a magyar allampolgarsagot igazolo okirat? Az utlevel nem igazolja az allampolgarsagot? A konzulatus honlapjan ezt irjak:

"Mivel igazolható a magyar állampolgárság?
A magyar állampolgárság igazolható:
- érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal,
- érvényes magyar útlevéllel, vagy
- érvényes állampolgársági bizonyítvánnyal."
Akkor most kell ez az allampolgarsagi ize vagy sem? Mert, csak hogy meg bonyolultabb legyen, ezt a papirt is a  konzulatuson kell igenyelni, olyan nem lehet, hogy hazamegyek, es ott valaki kiallitsa nekem. De ha mar egyszer megyek a konzulatusra, akkor nincs ertelme hazamenni az utlevel miatt. Ordogi kor. Lehet, hogy megvarom, hogy lejarjon az utlevel, es majd amikor nyaron megyek haza, akkor igenylek egy ideiglenest, otthon pedig elintezem, mert nem ertem ezt az ugymenetet. Es ha netan az tortenne, hogy megis hazarepulok, hogy megcsinaltassam most, es kitalaljak, hogy de megiscsak kellett volna az a papir, akkor nem irok tobb blogot, mert tuti raboritom valakire az asztalt, bortonbol meg nehez blogolni.
Van valakinek tapasztalata, tudja, hogy mit kell tenni? 
Flag Counter

6 megjegyzés:

  1. Szerintem hívd föl telefonon az otthoni okmányirodát, ahová menni készülsz, hogy mit kérnek.
    Én pont ezért csináltatom meg mindig a személyimet is, hogy az ilyen esetekre meglegyen.Minél több papírja van az embernek, annál jobb, mert annál könnyebben pótolható a másik, amelyik épp lejár, elveszik vagy ellopják.

    VálaszTörlés
  2. Útlevéllel vigyázz, mert ha másnapra kéred horror ára van!!!!
    Barnikával tapasztaltuk tavaly, micsoda család, icipici gyerekkel indultunk neki a nagyvilágnak, esély nem lett volna a 30 napos elkészítést megvárni, csak ha szülés előtt időpontot foglalunk már ...

    VálaszTörlés
  3. En pont most estem tul az utlevel dolgon 4 honapja, meg azt is vegighallgattam, ahogy a pasi ott az irodaban elmagyarazza vkinek, h mivel lehet az allampolgarsagot bizonyitani.

    Ha van ervenyes magyar utleveled, akkor az eleg. Nem kell semmi mas hozza. Ha nincsen, akkor jonnek ezek a dokumentumok, amiket irtal ott fent.

    En 24 orasat kertem, eleg sokba kerult, de csak 2 szabadnapom volt ra. Ott, ahol te is irod. De tenyleg megvolt masnap. Csak menj oda jo koran. Mar reggel 7kor elkezdenek sorakozni, hogy sorszamot huzzanak, es az iroda 8kor nyit.

    Lakcimkartyat tolem nem kertek, mert mondtam, h nincs, es nem is elek Magyarorszagon. Mivel volt utlevelem, nem kertek ettol fuggetlenul semmi mast.

    A masik, amit meg csinalhatsz, h nem 1 napost kersz, hanem a hosszut, de akkor viszont ok nem fogjak a lakcimedre kuldeni, ha kesz, hanem ha nem tudsz erte bemenni, Londonba kuldik a nagykovire.

    Szoval, ha nem akarsz oda elutazni, akkor a 24 oras a megoldas.
    Vmi 45 ezer volt talan, ha jol emlekszem, mindennel egyutt.

    VálaszTörlés
  4. Ja, meg annyit hozzatennek, h normal esetben ott helyben elveszik es lyukasztjak az utlevelet, de mivel en mondtam, h kulfold blah-blah mondtak, h tartsam meg amig nem lesz az uj, es majd akkor lyukasztjak csak ki.

    VálaszTörlés
  5. Koszi mindenkinek! Era, tudom, hogy 2x annyiba kerul, de nem tudok emiatt 30 napot (vagy 2 hetet) otthon lenni.
    Most probalom kideriteni, hogy kipostazzak-e pl. tesomekhoz (nem az az allando lakcimem), es akkor ok kikuldik fuvarozoval, akit mar ismerunk.

    VálaszTörlés
  6. Nálam ugye így történt, ha emlékszel:
    http://room101.freeblog.hu/archives/2011/05/16/Utlevel_-_stressz_ON/

    VálaszTörlés