2014. szeptember 20., szombat

584. A skot fuggetlensegi szavazasrol

A szavazast megelozo hetekben is nagyjabol figyelemmel kisertem az ezzel kapcsolatos hireket, de aztan hirtelen rakattantam, es mindent elolvastam, ami ezzel kapcsolatos, na jo, egy-ket cikk meg hatravan, de probaltam kiokoskodni, hogy en hogyan szavaztam volna, ha meg mindig Shetlandon elnek. Mert ugye nem kell allampolgarnak lenni, eleg ha ott elsz, ez nem parlamenti valasztas volt. Akit erdekelt, az szinten elolvasta, most nem megyek bele a pro es kontra ervekbe. Azt hiszem, en is nem-mel szavaztam volna. Erdekes, hogy a fuggetlenseg ellen szavazo valasztokeruletek kozul az Orkney-szigetek lakosai voltak a legelutasitobbak, ott picivel tobb, mint 2/3 akart a nagy csalad resze maradni, Shetland a 4., majdnem ketharmaddal. Amugy a skotok mar probalkoztak ezzel a fuggetlenseggel a 70-es evekben, akkor 14% akart elszakadni, most 44-45, nagyon ugy tunik, hogy legkesobb 30 ev mulva mar nem lesz kerdes a voksolas kimenetele.


Szomoru volt olvasni/latni, hogy milyen elkeseredett az IGEN tabor, Facebook-on is volt ismerosom, aki kurvaanyazott; az igennel szavazok vadasztak az ellentabor tagjaira es megvertek oket. Andy Murray, a teniszezo, igen-nel szavazott, volt, aki azt irta, hogy “milyen kar, hogy nem doglottel meg a dunblane-I meszarlasban, te rohadt szemet, satobbi”. (Dunblane-ben elt Murray es az o iskolajaban meszarolt le egy orult 16 gyereket es egy tanart 1996-ban, de Andy es a tesoja megusztak)

Ahogy a szakertok megjosoltak a szavazas elott, Shetlandon mar taglaljak is a sajat elszakadasukat Skociatol, de ez nem lesz konnyu menet, mert a skot parlament tobbletjogokat igert a szigeteknek a szavazas kimeneteletol fuggetlenul, nagyobb beleszolast a penzek elosztasaba, satobbi. Attol is feltek Shetlandon, hogy mi lesz, ha Skocia az elszakadasra szavaz, de ezen belul ok maguk, shetlandiak a maradasra.

Es hogy ne csak a skotokrol beszeljek: az itteni miniszterelnok-helyettes, Martin McGuinness, szinten felvetette a szavazas otletet. Katolikus leven o nyilvan elszakadasparti, vagy Irorszaghoz csatlakozas-parti. A katolikusok aranya jelenleg 45%, a protestansoke viszont 53-rol 48-ra csokkent 10 ev alatt, leginkabb amiatt, hogy a bevandorlok nagy resze katolikus. Ki tudja, milyen kimenetele lenne egy ilyen szavazasnak, de az tuti, hogy Eszak-Irorszag langokban allna. Ha a skotok utik egymast a szavazas eredmenye miatt, itt kemeny gyilkolasok lennenek mar a voksolast megelozo honapokban is, de szerintem el se jutnank addig, hogy kiirjak, valamilyen indokkal ugyis meghiusulna. Nem meglepo modon McGuinness politikai ikertestvere (az is lehet, hogy sziami ikrek es csiponel ossze vannak nove, mert mindig, de mindig egyutt nyilatkoznak, nyilvan, hogy a masik nehogy csunyat mondjon), a protestans Peter Robinson, nem ert egyet vele, szerinte egyre tobben maradnanak a jelenlegi helyzetben. Szerintem elobb-utobb biztos, hogy lesz szavazas errol, lehet, hogy csak 10 vagy 20 ev mulva, de Eszak-Irorszag vissza fog kerulni Irorszaghoz. Ezt nem azert mondom, mert en ezt szeretnem, csak igy latom.
Flag Counter

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Sajnos nem találtam email-címet az oldaladon, ezért írok így. Van a Határátkelő blogon egy heti ajánló, amikor mindig a heti számomra legérdekesebb bejegyzésekből válogatok és ajánlok. Természetesen csak egy rövid részletet, linkkel a blogra és az adott posztra is, nagyon ajánlva az elolvasását.

    Nagyon tetszett ez a posztod, ezért a holnapi ajánlóba engedelmeddel beválogattam.

    Előre is kösz és jó lenne egy email-címet kapni tőled! :) (Az enyém: hataratkelo@hotmail.com)

    Üdv:

    Határátkelő

    VálaszTörlés